A bordázat


Palánkozás


Laminálás


Az Easy-Plank® hajóépítő rendszer, az Andreas Kft. és a J-Plast Kft. szabadalmaztatott és márkavédett terméke.

Az eljárás lényege, hogy a hajótest speciális kialakítású, tetszőleges keresztmetszetben és hosszban készülő, habmag-laminált szerkezetű palánkok felhasználásával és építőbordák segítségével készül. Az építés során a test vonalterve alapján elkészülnek az építőbordák, melyeket - az évszázados hajóépítő gyakorlatnak megfelelően - bepalánkozásra kerülnek.
A különbség a palánkok alapanyagában és kialakításában van. Az Easy-Plank® palánkrendszer elemei ívelt kialakításuknak köszönhetően korrekt illeszkedést biztosítanak az egymást követő elemek között. A kapcsolódó felületek így mintegy 50 %-kal nagyobbak. Ezzel szerkezetileg hosszanti bordázatot hoznak létre, ami kisebb hajótestek esetén szükségtelenné teszi hosszbordák beépítését. A héj szendvics önhordó szerkezetként viselkedik.

Az Easy-Plank® palánkrendszer elemeinek, valamint a belőlük épített héjszerkezetek vizsgálatát a Budapesti Műszaki Egyetemen végezték el.A palánkokra egységesen jellemzőek a párhuzamos oldallapok és az ívelt véglapok. A habmagot, ami lehet Divinycell, Airex vagy Herex három oldalról veszi körül a poliészter, viniliszter vagy epoxi műgyantával impregnált üvegszövet. Ez az anyagválasztás a további építési feladatok poliészter, vinilészter illetve epoxi bázisú technológia alkalmazásával történő folytatását egyaránt lehetővé teszi. Annak érdekében, hogy a további munkálatokhoz ne kelljen további felület előkészítést végezni - tehát a munkák bármikor folytathatók legyenek - a laminált réteget kívülről tépőszövettel burkolják. Ennek eltávolításával a felület azonnal fogadó kész.
 
A technológia leírása (letöltés PDF formátumban)